first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

A szamariai asszony története Jn 4,5-42
Feltámadt Krisztus! Valóban feltámadt!
A szamariai asszony  a legforróbb napszakban, délben jön Jákob kútjához, hogy vizet merítsen, itt találkozik Jézussal.„Körülbelül a hatodik óra volt...” (Jn 4,6)- a korabeli zsidóság reggel 6 órakor kezdte számolni az időt. Miért jött ebben az időben, és nem reggel? Talán erkölcstelen élete miatt, félve mások gúnyos megjegyzéseitől. Jézus szóba áll ezzel a nem feddhetetlen múltú asszonnyal, ami azért is volt meglepő, mert a szamariaiak és zsidók között nem volt jó a viszony. A szamariaiak pogány szokásokat is felvettek, ezért a zsidók nem tekintették őket népük részének.
Jézus lebontja a korlátokat. Egy bűnös asszony is megtérhet, és félreteszi a vallási, faji előítéleteket.
Gandhit egyszer meglátogatott egy hindu család azzal, hogy van egy nagy családi teher a vállukon, ugyanis részt vettek a muszlimok irtásában. Gandhi azt mondta a feleséghez fordulva, hogy fogadjatok be egy árva muszlim gyereket, így amikor inni kér, te adhatsz neki inni.A férjhez fordulva, amikor enni kér, te adhatsz neki enni, és amikor szól, hogy takarjatok be, ti gondoskodhattok róla.
Amikor valaki szomjas, akkor azt egy szomjas ember kéri, amikor éhes, azt egy éhes ember. Itt csak az számít, hogy egy ember kér.
Fogalmunk sincs hányan kerülhettek nehéz helyzetbe a mostani helyzet miatt, de képesek lehetünk szolidarizálni, segíteni ha valaki kér.
Jézus olyan vizet kínál, amelyből ha valaki iszik, nem szomjazik meg soha. Nem is oltja semmi jobban a szomjat a friss, tiszta víznél. Jó, ha szomjazik a lelkünk, hogy újra természetes emberi kapcsolatokat ápolhassunk. És azért is hálásak lehetünk, ha átmenetileg megvonjuk azt, ami amúgy természetes, mert ilyenkor felértékelődik: az egészség, a munka, az élet.
Miközben jó ha várjuk, hogy visszatérjen az élet városainkba, templomainkba, ne felejtsünk el szétnézni, kiknek kell most segíteni. (Kovács Lajos atya)

Gárdonyi Géza – Írás a Bibliába

Ez a könyv a könyvek könyve,
Szegény ember drágagyöngye.
Égi harmat lankadtaknak,
Világosság földi vaknak.
Bölcsességnek arany útja:
Boldog, aki rátalál!
Szomjas lelkek forrás-kútja,
Hol pohárral Krisztus áll.

...

Minden fakul, minden romlik,
Márványvár is összeomlik.
Bíborleplek ronggyá málnak,
Dicsőségek füstbe szállnak.
Csak ez a könyv nem tér porba,
Mintha volna élő lelke!…
Ez a könyv a Mózes bokra:
Isten szíve dobog benne.

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Október 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók