first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Pünkösd utáni vasárnap emlékezünk meg a szentekről, mert az életszentség a Szentlélek gyümölcse. A szentek nem elhomályosítják Krisztus fényét, épp ellenkezőleg, Krisztus fénye átragyog a szentek életén. Egy kisfiú nézte a szenteket ábrázoló üvegablakokat, és a tisztelendő úr kérdésére, kik a szentek, egyszerűen csak ezt válaszolta: szentek azok, akiken átsüt a nap. A szentek élete példa. Szentek nyomában járunk, mert ők olyan utat tapostak ki, amivel segítenek bennünket. Az elhunyt szentek a megdicsőült Egyház tagjaiként segítik a küzdő Egyház tagjait, bennünket.

Bővebben...

Mennybemenetel után
Jn 17,1-13
Feltámadása után 40.napon Jézus a mennybe ment, ahogy a Hitvallásban imádkozzunk: "fölment a mennyekbe és ül az Atyának jobbján." Hogyan készült az Atyához? Ahogy mi otthonainkba, természetesen, hisz ez az Ő otthona. Beszédei, tettei, csodái erről tanúskodtak. Kórházlelkészek mondják, hogy az idős, vagy beteg emberek milyen természetesen veszik föl a "szent útravalót", a szentséget. Mintha félig már odaát lennének...
Jézus búcsúbeszédében számot ad az Atyának az elvégzett munkáról: "Dicsőítettelek a földön." "Kinyilatkoztattam nevedet." Fordított értékrend vesz körül minket, sokszor az anyagi értékek fontosabbak, mint az ember. Sokszor mintha se Istene, se embere nem lenne a korunknak. Egy horgász üldögélt a tengerparton, egy üzletember szólította meg: miért nem dolgozik inkább, és pénzt keresne, ahelyett, hogy itt tölti az idejét?- Mit érek vele?-Vehetne hajót, és több halat foghatna, az még több pénz.-És azzal mit érek?- Vehetne egy flottát, embereket vehetne föl, akik hasznot hoznak, és egész nap nyugodtan csak üldögélhetne és élvezhetné a naplementét a parton!-És mit gondol, most mit csinálok?
Egyszerre csak egy széken ülhetünk, egyszerre csak egy tányérból ehetünk...
Jézus könyörög értünk: "Őértük könyörgök, akiket nekem adtál, mert ők a tieid."
Várjuk a pünkösdi Lelket, aki megszenteli és megváltoztatja életünket!
Vakon született meggyógyítása Jn 9,1-38

Jézus egy komoly vita után menekül el üldözői elől, amikor meglátja a vakon született embert. Meglátja, pedig neki is van elég baja. Hányszor merültünk el már el a gondjainkba úgy, hogy csak néztünk, de nem láttunk, mert elég a magunk baja. Jézusnak akkor is van szeme, amikor Őt üldözik. Nemcsak néz, de lát is!
Így vette észre és szólította meg Zakeust a fán.
Kaifás udvarán leköpdösve, ütlegelve még egy pillantás erejéig meglátja a tagadó Pétert, szemében nem megvetés, hanem irgalom, részvét van.
Így látja meg ennek az embernek is a nyomorát, aki többszörösen kiszolgáltatott.

Bővebben...

A szamariai asszony története Jn 4,5-42
Feltámadt Krisztus! Valóban feltámadt!
A szamariai asszony  a legforróbb napszakban, délben jön Jákob kútjához, hogy vizet merítsen, itt találkozik Jézussal.„Körülbelül a hatodik óra volt...” (Jn 4,6)- a korabeli zsidóság reggel 6 órakor kezdte számolni az időt. Miért jött ebben az időben, és nem reggel? Talán erkölcstelen élete miatt, félve mások gúnyos megjegyzéseitől. Jézus szóba áll ezzel a nem feddhetetlen múltú asszonnyal, ami azért is volt meglepő, mert a szamariaiak és zsidók között nem volt jó a viszony. A szamariaiak pogány szokásokat is felvettek, ezért a zsidók nem tekintették őket népük részének.

Bővebben...

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Október 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók