first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

 

Az edelényi gimnázium diákjai különleges hetet tudnak maguk mögött, hiszen védőszentünket, Szent János apostol és evangélistát ünnepelte szeptember 26-án görögkatolikus egyházunk hívő keresztény népe. Mi sajátosan egy hetet szenteltünk Szent János tiszteletének.

 

Hétfőn reggel Kovács László atya gondolatait hallhattuk a szeretett tanítványról, kedden pedig a Szent János olvasókör ült össze, hogy János evangéliumának soron következő szakaszát olvassa és értelmezze. Külön köszönet Prókai Árpád református lelkész testvérünknek, aki bibliai elemző módszerrel tanulmányozta sorról sorra a királyi tisztviselő fiának gyógyítás történetét. Arra is rávilágítottunk, hogy a Biblia nem az a könyv, amit „csak úgy” emelünk le a polcról, hiszen mindig, minden sora magyarázatra szorul. nem véletlen, hogy eleink egész életen át olvasták a Bibliát. Továbbá van egy fontos közege a Szentírásnak, az Egyház, amely arra kapott meghívást, hogy minden korban értelmezze, aktualizálja a bibliai igéket.

Csütörtökön ünnepi szent liturgián voltunk a 9-10 évfolyamos diákokkal. Fontosnak tartjuk, hogy tartjuk, hogy görögkatolikus értékeinkkel, különösen a szent liturgiával is megismertessük diákjainkat. Ez senkitől sem követel identitás feladást, inkább elmélyíti a kölcsönös tiszteletet, egymás értékeinek elismerését. A prédikáció témája a tanúságtevés volt. Azt a feladatot kaptuk Jézustól, hogy hitünket megvalljuk. „Hiszen aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt mennyei Atyám előtt” – mondja Urunk. Tanúságtevés az iskolában, a munkahelyen, bárhol, ahol vagyunk, nem kell szégyellnünk hitünket. A termosztát a szoba hőmérsékletét szabályozza. A termométer egyszerűen csak méri a hőmérsékletet. Lelki értelemben „termosztát” feladatot kaptunk. A világot felfűteni Krisztus szeretetével. A világot igazítani Krisztus mércéjéhez, és nem fordítva.

Szent János hete pénteki napján a kápolnában együtt örülhettünk, és hálát adhattunk. Hálaadásunknak különös megnyilvánulása volt, hogy egyik tanár házaspárunknak kisbabája született. Ahogy a házasságnak, a szerelemnek van látható gyümölcse, a mi életünk is gyümölcsözhet Krisztus szeretetéből, az ő tiszta forrásából.


Lajos atya

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók