first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Mk 10,32-45

Kedves Diákok!

Jézus tanítványai is gyarló emberek voltak. Protekciót kérnek Jézustól. Helyezkednek, érvényesülést akarnak.

Jézus, mint egy jó családapa, helyre teszi rendezetlen vágyaikat, melyben arra kérik, intézze el, hogy egyikük bal, másikuk jobb oldalon foglaljon helyet a dicsőségében.Mint egy jó apa, aki vitatkozó gyermekei között rendet tesz, hogy ez a mi családunkban nem így szokás: a nagyobb nem bánthatja a kisebbet. Igaz, nem csap rá tanítványai kezére, hanem szép szóval győzi meg őket: a világban uralkodnak az emberek egymáson, de közöttetek ne így legyen, "aki első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája"

Nem könnyű szolgálni, Nem is nagyon divat. Inkább főnökösködni, diktálni, pozíciót szerezni tanít minket ez a világ.

Pedig mennyi félelem húzódik mögötte, mennyi bizalmatlanság.

Bővebben...

Mk 9,14-29

Nagyböjt negyedik vasárnapja hitet csepegtet belénk. Szükségünk is van rá ezekben a karanténos időkben. Sokan kérdezik: hol van Jézus? Hol van az Isten? Miért nem tesz csodát?

Egyetemi kollégiumban fiatalok beszélgettek a hitről.

-Mindent odaadnék, hogy legyen hitem, de képtelen vagyok hinni-mondta egy srác.

-Hány órát gondolkodtál már a hitedről?-kérdezte valaki.

-Egyet sem.

-Hány emberrel beszéltél már a hitedről?

-Eggyel sem.

-Jártál e templomban? Imádkoztál e már?

-Soha.

Ugye milyen ellentét van az első állítás és a realitás között?

Mindent odaadnék-de valójában semmit nem adott.

Városunk védőszentjének Szent II.János Pálnak ez volt a jelmondata: Totus tuus-Egészen a tiéd.A hithez egész életünkre szükség van.

Világi értelemben is fontos a hit. Hiszünk az orvosnak, aki felírja a gyógyszert. Hisszük, hogy céljainkat elérjük. Az élet kiszámítható voltában ez sokat segít, de a váratlan helyzetekhez édeskevés. Váratlan helyzetekben hitünk csak Krisztustól nyerhet igazolást. Az a cső, amelyben nem folyik víz, kapcsolódik a csaphoz, de üres, száraz. Mi is, ha nem engedjük, hogy a kegyelem forrása áthaladjon, üres kalászok maradunk.

Nem az a kérdés most, hol az Isten? Isten mindig is velünk volt, és velünk marad. Az a kérdés, van-e hitünk?

"Aki követni akar, vegye föl keresztjét" (Mt 16,24)Nagyböjt közepén járunk, templomainkban a Szent Keresztet helyeztük el, énekelve, "A te Kereszted előtt leborulunk Uralkodó, és a te szent feltámadásodat, dicsőítjük". Több, mint különös, hogy ezt csak gondolatban tehetjük meg, nincs énekkar, nincs közös ének az aulában. De Jézus keresztje ebben a helyzetben még inkább tanít, nevel. Hogy Ő sem menekült el a kereszt elől, hanem vállalta. Tudta, hogy a megváltás nem a hozsannázó tömeg, a taps, a siker, hanem a kereszt titka. Mi is ez előtt hajlunk meg ezekben a rendkívüli időkben. Aki ezt nem vállalja, annak a teher csak nehezebb lesz. Aki viszont igen, annak számára a teher keresztté nemesül. Nemesedjünk ezekben a nehézségekben, hogy tudunk vigyázni egymásra, megértően és szeretettel segítünk, tőlünk telhetően betartjuk a rendkívüli előírásokat, nem pánikolunk, és nem terjesztünk álhíreket. Ez a megpróbáltatás csak így válik a javunkra. Imáinkban hordozzuk egymást!

Lajos atya

Michael August Blume apostoli nuncius február 20-án azokban az edelényi székhelyű intézményekben tett látogatást, amelyek fenntartója a Miskolci Egyházmegye; az általános iskolában, a középiskolában, majd a kollégiumban, és a tanodában...

A cikk folytatásához kattints ide...

éneklő fiúkÁprilis 6-án XI. alkalommal rendezték meg kicsik és nagyok számára az országos liturgikusének-versenyt Máriapócson. Az indulók négy korcsoportban mérettethették meg magukat. Az idei verseny különlegessége volt hogy a versenyzők nem helyezéseket kaptak, hanem mindenki valamilyen minősítésben részesült.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Forrás: https://www.migorkat.hu

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Április 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók