first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

A Szent Gábriel Kollégium 2018. szeptember 2-án nyitotta meg kapuit, így az idei, 2019/2020-as tanévben második évünket kezdtük. A diákok az idei beköltözéskor szinte egy teljesen új és modern épületet vehettek birtokba, mely minden téren megfelel igényeiknek. A fenntartó és iskolánk vezetése ezeket igyekszik is figyelemmel kísérni és törekszik arra, hogy az itt élők minél jobban érezzék magukat. Éppen ezért Flaskó Attiláné igazgatónő és Marincsák László kollégiumunk lelki vezetője az I. félévben többször is személyes találkozásra érkezett kollégiumunkba. Itt családias hangulatú, kötetlen beszélgetés keretében megismerkedtek a diákokkal és saját élményeiken keresztül próbálták megismertetni és egyben megszerettetni a kollégiumi életet. Rávilágítottak arra is, hogy mennyivel többet adhat a katolikus neveltetés. Felhívták a gyerekek figyelmét a rendszeres reggeli és esti imádságok és a heti egyszeri liturgikus alkalmon való részvétel kiemelt fontosságára. Ezeken azóta is növekvő aktivitással immáron nem csak testben, de lélekben is aktívan részt vesznek a fiatalok.

A tanulási időt ellenőrzötten szilencium keretében szervezzük, ahol a nevelőtanárok felügyeletével és segítségével készülnek a diákok napi 3 órában. A tanulmányi problémákkal küzdő tanulóknak a tanulás tanításával, korrepetálásokkal, pótszilenciumokkal igyekszünk fejlesztését elősegíteni, valamint felzárkóztatásukat szakpedagógus is segíti. Azoknak a diákoknak, akik csak egyedül, esetleg hangosan olvasva tudnak tanulni, egy külön helységben biztosítunk helyet a nyugodt tanuláshoz.

Választható szakköreink közül nagy népszerűségnek örvend a Film-klub és a Kézműves –kör. Előbbin igyekszünk értékes filmeket megtekinteni, melyet aztán meg is beszélünk. A Kézműves foglalkozások alkalmával, kollégiumunkat esztétikusabbá tevő kisebb – nagyobb díszeket készítünk. (asztaldíszek, plakátok stb…)

A számítógépteremben a mai követelményeknek megfelelő számítógépek szolgálják az iskolai feladatok elkészítését, melyet a tanulók örömmel ki is használnak. Október hónaptól elkezdődött a kötelező Tematikus csoportfoglalkozások megtartása is, melyek minden hétfőn az előírt ütemezésnek megfelelően zajlanak. Ezeken a foglalkozásokon az elméleti tudás mellett teológiai megközelítésben, de gyakorlati tanácsokkal és személyes életpéldákkal tesszük vonzóvá számukra ezeket a foglalkozásokat.

 


A kötelező szabadidős sport foglalkozásokon, a Gimnázium tornatermében, szívesen és rendkívüli aktivitással vesznek részt, különösen a fiú tanulók. Ezek a foglalkozások nagyon változatosak (floorball, kosárlabda, kézilabda, football, kondigépek használata, sagway, falmászás). Ezen kívül kollégiumunkban ping-pong és csocsó asztal is szolgálja a szabadidő hasznos eltöltését, amit napi rendszerességgel használnak is. Szeptember végén részt vettünk a Görögkatolikus Lelkes Ifjúságért Alapítvány által szervezett Sport napon is, ahol kollégistáink nagyon aktívan kivették a részüket és szívesen kipróbálták az akadálypályát, trambulint és különböző sporteszközöket.

 

 

 

 

 

 

 


Szeptemberben épületünk belső udvarát kezdtük el szépítgetni, lassan haladva a munkálatokkal. Szeretnénk, ha a jó idő beköszöntére már szép zöld, padokkal díszített udvaron kint ülős beszélgetéseket folytathatnának diákjaink.

 

 

 


Még szintén szeptemberben a templomudvaron töltöttünk el egy vidám estét, melyen kenyérlángost sütöttünk. Bár a lányok kevesebben vannak a kollégiumban, de azért kitettek magukért, mert nagyon finom ételt készítettek, melyet a fiúk jóízűen el is fogyasztottak mind egy szálig.

 

 

 

 

 


Novemberben lelki életünk elmélyítését szolgálta a Missziós kereszt Edelényben való tartózkodása és az előtte történt hosszas ifjúsági virrasztás és felolvasás. A háromnapos itt tartózkodás alatt mindennap hódolatunkat tettük a kereszt előtt. A diákok többen arról számoltak be, hogy hitéletük szempontjából meghatározó élményt nyújtott nekik ez a felemelő esemény. Ezen programsorozat egyik fellépője volt a Lautitia kórus, akik kollégiumunk vendégei is voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


November 15-én görögkatolikus egyházunkban elkezdődött a karácsonyt megelőző bűnbánati időszak. Kollégiumunk fiataljaival, ezen 40 nap foglalkozásai alkalmával elkezdtük ünnepi díszbe öltöztetni kollégiumunk épületét. Késztettünk adventi koszorúkat, melyen a gyertyát minden héten vasárnap este a visszaérkezés alkalmával meg is gyújtottuk. Ablakdíszeket készítettünk, hogy ne csak belülről de kívülről is szép legyen az épület. Az angyalok is lelkesen szálldogálnak, hiszen fiataljaink is kis angyalok lettek az adventi időre. Ilyen mozgalmas kollégiumi élet után hamar elérkezett a téli szünet előtti utolsó hét is, amikor is szívet - lelket melengető programokba kapcsolódhattunk be. Kazincbarcikán megtekinthettük az Isten pénze című musicalt a