first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatot hirdetett a Határtalanul! program keretén belül „Együttműködés gimnáziumok között” címmel, melynek célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülése, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulásának elősegítése. Gimnáziumunk sikeres pályázatunknak köszönhetően 2 836 000 Ft támogatást nyert 40 edelényi illetve 40 zetelaki diák, valamint kísérőik utazására és a programok megvalósítására.

Az első utazás során Székelyföldről érkeztek Edelénybe a diákok 2016. november 29-én és öt napot töltöttek az anyaországban. Ezalatt a néhány nap alatt erdélyi vendégeink betekintést nyerhettek a gimnázium életébe, felfedezhették Edelényt, látogatást tettek Aggteleken, a Diósgyőri Várban, és a két csoport közösen készült egy műsorral az edelényi időseknek. A második utazásra 2017. április 4-8. között került sor. Ez az öt nap remek lehetőséget nyújtott arra, hogy diákjaink felfedezhessék az erdélyi magyarlakta területeket, találkozhassanak ott élő diáktársaikkal, és életre szóló élményekre tehessenek szert. Útjuk során megtekintették Kolozsvárt, Nagyváradot, a tordai sóbányát, Csíksomlyót, a Békás-szorost, a Gyilkos-tavat, felmentek a székelyek szent hegyére, a Madarasi Hargitára és természetesen megismerték Zetelakát, erdélyi barátaik otthonát. Ezalatt a néhány nap alatt az Edelényben született barátságok tovább mélyültek és reméljük, hogy életre szólókká válnak.

Iskolánk nagy hangsúlyt helyez a hazaszeretet erősítésére, a közösség formálására, a természeti környezetünk felfedezésére. A „Határtalanul!” pályázattal lehetőségünk nyílt megismertetni diákjainkkal az erdélyi magyarság jelenét, múltját, hagyományait, melyek nemzetünk összetartozásának elemei. Az élmények megszerzésén túl azt is tudatosíthattuk, hogy magyarországi és határon túli magyarok ugyanannak a nemzetnek vagyunk a tagjai. Bízunk benne, hogy máskor is lesz alkalmunk ilyen ismeret- és élményszerzésre.


SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók