first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

2018. október 4-5-én iskolánk környezetvédelmi technikus diákjai terepgyakorlaton vettek részt a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Csütörtök reggel útnak indultunk tanáraink kíséretében. Utunk egyenesen a Hortobágy folyóhoz vezetett, ahol motorcsónakkal egy szakvezető segítségével fedeztük fel a folyó növény- és állatvilágát. Láthattunk például függőcinege fészket és a közelben élő hódok garázdálkodásának nyomait, valamint a régi halászkultúra eszközeit (varsa, bárka stb.) Megismertük, régen hogyan éltek meg a gazdálkodásból, és hogyan került mindig friss hal a portékák közé. Gyönyörködhettünk a víz tetején himbálódzó, védett tündérfátyolból álló mezőkben.


A csónakázás befejeztével elfoglaltuk a szállásunkat a Fecskeház nevű erdei iskolában. A délután folyamán kisvasúttal, egy szakvezető segítségével jártuk be a Hortobágy - halastavi tanösvény területét, megismerve az élővilágot. A halastavat a Hortobágy legszikesebb, gazdálkodási szempontból legértéktelenebb területén, az ún. Csúnya-földön alakították ki. A tó teljes területe a nemzeti park 1973-as megalakulása óta a park területéhez tartozik. A terület szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek ún. ramsari jegyzékén, fontos madárélőhely, a Világörökség része, valamint Natura 2000-es terület.
A helyszínre érve, a kilátóból, távcső segítségével kémleltük a területen élő és fészkelő madarak vonulását. Többek között szemügyre vehettük a következő madarakat: nyári lúd, kárókatona, házibivaly, nagy- és kiskócsag, szürkegém, piroslábú cankó, foltos nádiposzáta, vörös vércse, darvak, dankasirály. Napunk a naplementével együtt zárult.
Másnap a reggeli ébresztő és étkezés után egy "szafaribusszal" indultunk a pusztai állatkertbe. Itt láthattuk a régen ezen a vidéken honos állatokat, mint például vaddisznó, szürkefarkas, vörös róka, réti sas, vadló, vadmacska, nyest, görény, európai őz, fakó keselyű. Gyakran foglalkoznak sérült állatok befogadásával is a vadasparkban, tudtuk meg a vezetőnktől.
Ez a két nap hamar eltelt, de nagyon sok emlékkel és ismerettel gazdagodva tértünk haza.
Ha teheted, te is válaszd ezt a szakot, és ne maradj le az ilyen szakmai terepgyakorlatokról!

 

image001
image002
image003
1/3 
start stop bwd fwd

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók