first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével - sok más igen hasznos eredmény mellett - megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozó helyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát.

A vizsgázott madárgyűrűzők legtöbbször önkéntes madarászok, természetvédelmi szakemberek vagy kutatók.

A hazai Madárgyűrűzési Központ jelenleg 312 madárgyűrűzőt regisztrál, akik évente hozzávetőlegesen 200 ezer madarat gyűrűznek. A jelölés során az egyes madárfajok csüdméreteinek megfelelő, "BUDAPEST" feliratú, sorszámozott fémgyűrűket használnak, amelyeket a Madárgyűrűzési Központ ad ki. Magyarországon a madárjelölési tevékenységet és a Madárgyűrűzési Központot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatja. A vonuló madarak szabadon keresztezik az országhatárokat, így a madárgyűrűzés alkalmazása is csak nemzetközi összefogás segítségével lehetséges. Európában ezt az együttműködést az 1963-ban Párizsban, az európai madárgyűrűzési központok által alapított
EURING biztosítja. Amennyiben gyűrűs madarat, madártetemet, jelölőgyűrűt talál, fém- vagy színes gyűrűs madarat észlel, értesítse a Madárgyűrűzési Központot! A megkerülési adat beépül a hazai madárgyűrűzési adatbankba, és a Központ munkatársai a feldolgozás után elküldik Önnek a gyűrűzési és megkerülési adatokat egy válaszlevélben. Ezek az adatok online módon is kitölthetőek a www.ring.ac honlapon.

Forrás: http://www.mme.hu/madargyuruzes_es_madarvonulas-kutatas

Október 4-én, kedden a 10. C osztály Perkupára a madárgyűrűző táborba látogathatott el. A vonat reggel 7:40-kor indult, amellyel utaztunk Szendrőn keresztül Perkupáig. A táborba vezető úton, a tanösvényen, különféle táblák mutatták be az ott előforduló madarakat. Betekintést kaphattunk a madárgyűrűzés folyamataiba is. A gyűrűzés során láthattunk vörösbegyet, szürkebegyet, kék cinegét, királykát, széncinegét többek közt. A nagy sár ellenére nagyon jól éreztük magunkat és érdekesnek találtuk az ott folyó munkát. Aki szeretett volna, az elengedhetett meggyűrűzött madarat is. Nagy elhivatottság kell ahhoz, hogy valaki nap, mint nap, a rossz idő ellenére is nagy odafigyeléssel és pontossággal végezze a munkáját. Aki teheti, látogasson el egy ilyen táborba, mert érdekes és tanulságos!


SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók