first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Az edelényi Szent János Gimnázium és Szakképző Iskola környezetvédelmi mini konferenciát rendezett 2015. szeptember 24-én. A rendezvényt Atanáz püspök atya nyitotta meg. A köszöntő szavai után az iskola tanulója Dudu Ádám a Imádság a Földünkért című imát szavalta el. Ezt követően dr. Török Csaba Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológiai tanára Ferenc pápa környezetvédelmi enciklikáját ismertette részletesen. A második előadó Polák Péter, a miskolci Öko-Kör vezetője és a jezsuita gimnázium nevelési igazgatóhelyettese a Föld élhetőségéről osztotta meg gondolatait.

 

Az előadások után lehetőség nyílt megtekinteni az iskola laboratóriumát, ahol az intézmény környezetvédelmi szakos diákjai bemutatót tartottak. Az érdeklődök, bepillantást nyerhettek egy-egy környezetvédelmi vizsgálatba. Ilyen vizsgálatok voltak: a titrálás (mely egy ismert koncentrációjú mérőoldat lassankénti adagolását jelenti), a talajvizsgálat, ahol egy speciális műszer segítségével meghatározták a talaj hőmérsékletét. A vízvizsgálat során betekintést nyerhettek az érdeklődők, hogy mennyire lehet tiszta, avagy szennyezett egy adott vízminta, hiszen egészségünk szempontjából nem elhanyagolható, hogy mennyire tiszta vizet fogyasztunk. A felújított laboratóriumba lépve, egy mini „helyszínelő” diák csoport fogadta a látogatókat, ahol egy papírlapon még saját újlenyomatukat is megtekinthették egy speciális eljárás, a jód szublimálásának (az anyag olyan halmazállapot változása, ami során melegítése közben úgy válik gőzzé a jódkristály, hogy közben a folyékony halmazállapot kimarad) bemutatásával.

Az iskola aulájában és folyosóin több kiállítást rendeztek, melyben a környezetvédelmi szakképzés tanulói és tanárai mutatják be saját képzésük folyamatát és eredményeiket, valamint az iskola egyik tanulójának, Egri Lászlónak a legsikeresebb és díjazott természetfotóit állították ki.


Reményeink szerint ez a mini konferencia elősegíti a teremtett világ hatékonyabb védelmét, és rádöbbenti az embereket, hogy e Földet ajándékba kaptuk, hogy megőrizzük unokáink számára!


„Mindenható Isten,
te az egész világmindenségben,
de legkisebb teremtményedben is jelen vagy,
és gyengéd szeretettel veszed körül
mindazt, mi létezik.
Öntsd belénk szereteted erejét,
hogy óvjuk az életet és a szépséget,
tölts el minket békével,
hogy fivérként és nővérként éljünk,
és ne ártsunk senkinek!”


(Laudato si’ – az enciklikát záró imák; Török Csaba fordítása)

 

További cikk elérhető a Miskolci Egyházmegye honlapján...

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók