first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

2017. február 24-25. között megrendezésre került Esztergomban a Teremtésvédelmi összekötő képzés. Ez a konferencia a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület szervezésében valósult meg. A helyszínt a Szent Adalbert központ biztosította. Az országból számos egyházmegye küldött képviselőket. A Miskolci Egyházmegyét Kovács Lajos atya iskolalelkészünk és Tóth Henriett környezettan szakos tanárnő képviselte.

A képzést a köszöntő után Székely János püspök atya nyitotta meg, melyben a teremtésvédelem teológiai, antropológiai és etikai alapvetését fogalmazta meg. Püspök atya előadásában kiemelte, hogy az ember rendkívül nagy felelősséggel tartozik az Istentől ajándékba kapott világért, melynek gondozója és pásztora kell, hogy legyen. Mintegy bölcs uralkodónak, úgy kell az embernek (is) irányítani és gondoskodni a rábízott és körülötte lévő világról. Szabadságának felelősségével kell unokáinak átadnia ezt a világot. Hiszen „úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda érte…”(Jn 3,16)

Ezen előadást követte Nemes Csaba prezentációja, melyből a környezetvédelmi alapismeretekre valamint ezen témakör szakkérdéseiben kaptunk tájékozódási pontokat. Az előadások között alkalmunk nyílt kis csoportos megbeszélésekben egymást megismerni, és a hallottakat elmélyíteni.

Napunkat színesítette még Zilinszky János és Nobilis Márió atya előadása. Márió atya ötletekkel segítette, hogyan lehet a környezettudatos gondolkodást az egyház által is elültetni az emberek szívében és gondolkodásában. Ennek a tudatformálásnak a feltétele saját magunk gondolkodásának megváltoztatása (metanoia), azaz az ökológiai megtérés megvalósítása. Kihangsúlyozta, hogy milyen sokat tehet az egyházközségek ifjúsági és felnőtt csoportja a teremtés védelméért.

Szombaton Kükedi Zsolt és Rohály Gábor a Naphimnusz Egyesület tagjai mutattak szempontokat és lehetséges megvalósítási utakat az egyházi és civil szervezetek környezetvédelmi tevékenységének megvalósítására. A képzés Hölvényi György az Európai Unió Környezetvédelmi Bizottsága képviselőjének előadásával zárult.

Köszönjük a Naphimnusz Egyesület szervezőinek, előadóinak, valamint egyházmegyénknek, hogy ezen összekötő képzés alkalmával gazdagodhatott ötlettárunk, tudásbázisunk és számos kapcsolatra tehettünk szert.


SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók