first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján 2020. április 17-én megjelent a Kormány 119/2020. rendelete a veszélyhelyzet során az érettségi vizsgák 2020. május–júniusi vizsgaidőszakban történő megszervezéséről.

Legfontosabb tudnivalók a veszélyhelyzet során az 2020. május–júniusi vizsgaidőszakban szervezett érettségi vizsgákról

Az idén nem kötelező érettségi vizsgát tenni. Kérés, hogy a beteg, illetve légúti panaszokkal küzdő diákok ne vegyenek részt a vizsgákon!

A vizsgák letétele azok esetében szükséges, akik továbbtanulásra jelentkeztek, tanulmányaikat 2020 szeptembertől kívánják a felsőoktatásban megkezdeni, így az érettségi eredmény a pontszámításhoz szükséges számukra.

A járványhelyzetben a vizsgázók és a tanárok, valamint a felsőoktatási felvételiben érintettek érdekeinek figyelembevételével – néhány kivételtől eltekintve - csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg.

Az írásbeli érettségi vizsgákat 2020. május 4. és 2020. május 21. között kell lebonyolítani.

Az egyes tantárgyak vizsganapját a kormányrendelet tartalmazza.

A magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, angol nyelv és német nyelv vizsgái a szokásos 8 óra helyett 9 órakor kezdődnek, annak érdekében, hogy elkerüljék a diákok a munkába igyekvők tömegét.

A vizsgaidőpontok a 119/2020.(IV.16.) Korm. rendelet 2. mellékletében találhatók; elérhető ITT.

Szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbeli vizsgát kell szervezni testnevelés tantárgyból.

Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak.

(A nyelvi érettségiken sincs a vizsgaidőszakban szóbeli, ennek ellenére a vizsgaeredményeket teljes értéken számolják majd, és komplex nyelvvizsgának számít abban az esetben, ha valaki emelt szintű érettségi eredménye alapján kap nyelvvizsgát.)

A kormányrendeletben meghatározottak szerint az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott, valamint érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő érettségi vizsgák megszervezésére nem kerül sor. (Ezekre ugyanis nincs szükség az idei felvételi eljárásban, ezeket később lesz mód pótolni.) A benyújtott vizsgajelentkezéseket az Oktatási Hivatal központilag hivatalból törli.

Megtarthatóak azok a szintemelő vizsgák, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárásban való jelentkezés miatt szükségesek.

Az érettségitől való visszalépésre minden jelentkezőnek lehetősége van, aki bármely okból úgy ítéli meg, hogy inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni.

A 119/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet szerint 2020. április 21-én, éjfélig lehet benyújtani az érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmet a vizsgajelentkezést fogadó intézményhez. A határidő elmulasztása jogvesztő.

A kérelemben az alábbiak kezdeményezhetők:

  • A vizsgázó kérheti vizsgajelentkezésének törlését.
  • A vizsgázó kérheti vizsgajelentkezése szintjének módosítását: a vizsgázó vizsgajelentkezését emelt szintről középszintre módosíthatja.
  • A vizsgázó kizárólag idegen nyelvből kérheti a jelentkezés szintjének módosítása középszintről emelt szintre.
  • A középiskola befejező évfolyamán tanuló érettségire jelentkezett vizsgázó kérelem benyújtásával töröltetheti a szintemelő vizsgajelentkezését.

A vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmet elektronikus úton kell eljuttatni ahhoz az intézményhez, ahol a vizsgázó az érettségi jelentkezését benyújtotta.

A kérelem benyújtására vonatkozó tudnivalók az Oktatási Hivatal honlapján érhetőek el, a kérelem benyújtható az ott megtalálható formanyomtatványon. A formanyomtatvány elérhető: https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/vizsgajelentkezes_modositasa/ .

(A kérelem feldolgozását az érettségi jelentkezést fogadó intézmény végzi, érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmeket az Oktatási Hivatal NEM fogad.)

Az érettségi vizsgák lebonyolítása a biztonságra, az érintett vizsgázók, illetve pedagógusok egészségének védelmére fokozott figyelemmel történik.

Erre tekintettel a vizsgázók létszáma egy teremben legfeljebb 10 fő lehet, akik között biztosítani kell a legalább másfél méteres távolságot.

A vizsgák során a helyiségeket (tantermek, közösségi helyek, vizesblokkok) előzetesen és folyamatosan fertőtleníteni kell, biztosított lesz a kézfertőtlenítő.

A vizsgák során minden érintett részére szájmaszkot biztosítanak.

A kollégiumi elhelyezést az érettségizők számára igény esetén biztosítható, egy szobában egy tanuló helyezhető el.

Az  idei, sikeres vizsgák teljes értékű érettségi vizsgának számítanak.

Az érettségi vizsgák lebonyolításának részletes szabályozását A veszélyhelyzet során az érettségi vizsgák 2020. május-júniusi vizsgaidőszakban történő megszervezéséről szóló 19/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet tartalmazza, amely a Magyar Közlöny 2020. évi 77. számában olvasható. Letölthető ITT.

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Augusztus 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók