first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Iskolánk diákjai lehetőséget kaptak a Wacław Felczak Alapítvány"Polonica Varietas" pályázatának keretében arra, hogy Lengyelországba utazhassanak, s ott megismerkedjenek a két nemzet közös történelmi, kulturális hagyományaival, műemlékeivel.

2019. november 19-én, kedden kora reggel busszal indultunk a nagy útra. Bevallom nagyon izgatott voltam és nagyon boldog is hiszen egy óriási (meglepetés) lehetőség és ajándék volt ez az út nekem. Az első állomásunk Ószandec volt, amely Szent Kinga által alapított klarissza kolostorról ismert. A kolostort körülvevő fal mellett áll a székelykapu, melyet Magyarország ajándékozott a városnak Kinga szentté avatásának emlékére. A belvárostól fél óra sétára áll a fából épült szabadtéri oltár, ahol ll. János Pál pápa 1999-ben szentté avatta őt.

Ezután Tarnówba vezetett az utunk. Itt Bem József síremlékét néztük meg. Mauzóleumát, 6 oszlopon álló kő szarkofágját.  (A mauzóleum síremlékül szolgáló díszes építmény)

Majd Krakkóba mentünk. Krakkó Lengyelország egyik legfontosabb kulturális központja és Európa fő turisztikai célpontja. Itt a királyi palotát néztük meg melyet múzeummá alakítottak. Nagyon szép épület korabeli bútorokkal és dísztárgyakkal. Amikor beléptem az ajtón olyan érzés volt mintha vissza mentem volna az időben ebbe a korba és azalatt az idő alatt átéltem volna az ott élt emberek mindennapjait. Majd a Wáweli székesegyházba vezetett az utunk. Itt koronázták a lengyel királyokat és itt is helyezték végső nyugalomra őket. Manapság is ide temetik Krakkó elhunyt püspökeit. Ez az én személyes kedvenc városom lett ezen a kiránduláson. Meseszép hatalmas épületei igényes díszítései hangulatos sétáló utcái nagyon elragadóak voltak.

A nap végeztével Auswitzban szálltunk meg, ahol a 2.napunk programja kezdődött. Én nem kerestem utána de előzőleges tanulmányaim alapján volt némi fogalmam arról hogy mi történt itt. A táborba vezető séta alatt nagy kíváncsiság és félelem volt bennem. Amikor beléptünk a kapun elégé  nyomasztó érzés fogott el. Miután sorra megtekintettük a kiállításokat és meghallgattuk az idegenvezető felkészült beszámolóját megdöbbentő volt hallani és közben látni azt ami fenn maradt az utókor számára a borzalmakból. Elképesztő hogy emberek százezrei haltak meg teljesen ártatlanul, szörnyű körülmények és kínok között ezen a helyen. Majd Wadowicébe mentünk. ll. János Pál pápa szülővárosába. Wadowice főterén áll a Szűz Mária bazilika ahol  ll. János Pál pápát keresztelték meg. Itt volt szerencsénk találkozni Jaku Gill atyával, akinek az énekkarosok  igazgatónő vezetésével egy gyönyörű egyházi éneket énekeltek el. A bazilika előtt áll Maksymilian Biskupski szobrász ll. János Pál pápát ábrázoló szobra amelyet megkoszorúztunk. A nap végeztével Poroninban szálltunk meg 3.napun első helyszíne  Nedec volt. Itt a Dunajec folyó fölé magasodó várat tekintettük meg ami csodálatos környezetben áll. Majd visszatértünk szálláshelyünkre. Az utolsó napunkat Zakopánéban töltöttük el. Itt a Gubalówka-hegyet mi a siklóval közelíttettünk meg. Innen fantasztikus panoráma tárult a szemünk elé. Nem lehet betelni vele.

Életre szóló maradandó élményben volt részem a kirándulás során, melyet soha nem feledek.

Köszönöm a lehetőséget!

Kálvin Emese

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Augusztus 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók