first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a “Szovjetúnióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” keretében Országos Tanulmányi Versenyt hirdetett, melyen 83 csapat indult.
Két forduló után 21 csapat jutott a döntőbe, melyre 2017. január 19-én Budapesten, az ELTE Északi Tömb Gömb Aulájában került sor. A döntőben több körös megmérettetés után a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói a II. helyezést érték el.
Csapattagok: Lakatos Laura (11.A), Tizedes Márk (12. A), Varga Le
vente (11. A)
Felkészítő tanár: Tóbiás Krisztina


Lakatos Laura beszámolója:

2016. októberében versenyfelhívásra lett figyelmes történelem tanárom, Tóbiás Krisztina tanárnő, amely a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének keretein belül meghirdetett országos tanulmányi verseny volt.
A mi csapatunk hamar összeállt és érdeklődve vártuk, hogy minél többet tudjunk meg múltunk eme elhallgatott sötét foltjáról. Ebben a tanévben lehetőségem volt néhány diáktársammal együtt a Szolyvai megemlékezésen részt venni, így a versenyre való jelentkezéskor már tudtam, ez nem egy vidám és mindennapi téma. Az a sok szörnyűség, ami a több mint 30 év alatt történt, saját tapasztalataink hiányában alig felfogható. Azokat a borzamakat nagyon rossz volt képeken és filmekben látni, könyvekben olvasni, és a feldolgozásuk sem volt egyszerű. Sztálin és a Szovjetunió több ezer magyar családnak okoztak  nehéz éveket, elvesztett szeretteket.
Az első online fordulóra készülve nem tudtuk mire számítsunk, így nem volt egyszerű a felkészülés. Megnéztünk néhány filmet, olvastunk életrajzokat, megtanultunk fogalmakat, és persze követtük a verseny Facebook oldalát, hátha kapunk segítséget. Az első online fordulót követően már volt elképzelésünk hogyan is folytassuk tovább a felkészülést. Felosztottuk a csapattagok között ki minek legyen a szakértője, ki kinek az életrajzát tanulja meg, melyik filmeket nézzük meg, illetve mely könyveket, újságokat olvassuk el és jegyzeteljük ki. Igyekeztünk a legtöbbet kihozni magunkból, így a második fordulóra még felkészültebbek voltunk. Izgatottan vártuk az első két forduló összesített eredményét. Mikor megtudtuk hogy tizenegyedik helyen bejutottunk a döntőbe, nagy volt az öröm, és elhatároztuk, hogy még jobban dolgozunk a jó eredmény eléréséért.
Ekkor már könyebb volt a dolgunk, mert tudtuk milyen feladattípusok lesznek, így gördülékenyebben ment a felkészülés. Krisztina tanárnő segítségével összegyűjtöttünk képeket, kerestünk idézeteket és dolgoztunk vaktérképen, de továbbra sem hanyagoltuk el a könyveket és filmeket. Bárki, akinek volt valamilyen anyaga a témával kapcsolatban, elküldte nekünk, hátha hasznunkra válik, mert az interneten sajnos kevesebb anyag van erről a témáról, mint más múltbeli eseményekről. Délutánjainkat nem sajnálva, tanárnővel együtt dolgozva készítettük el a döntőre beadandó esszét és az ahhoz tartozó ppt-t, majd a mi bemutatkozó ppt-nket. Számunkra talán az esszé megírása volt a legkönnyebb, hisz a szolyvai utunk során megismert Hartmann Klári néni jó alany volt a bemutatásra, mert nem csak az előadását hallhattuk aznap, hanem a rendezvényt követően beszélgettünk is vele.
Elérkezett 2017. január 19-e csütörtök, a várva várt nap, ahol utolsó nagy megmérettetések vártak ránk.

Krisztina tanárnő segítségével felkészülten érkeztünk az ELTE Természettudományi Kar Gömb Aulájába, ahol a döntőt rendezték. Megérkezésünkkor a regisztrációt követően jólesett a frissítő mellyel vártak minket, egy rövid eligazítást követően pedig kezdődhetett a verseny. A nézők sorai közt több idős asszonyt és férfit is felismertünk, Gulág túlélők voltak. A köszöntőket követően sor került a feladatok és szabályok ismertetésére, majd következett a döntő első fordulója, ahol mind a 21 csapat versenyzett a legjobb hatba jutásért. Közvetítőn és a nálunk lévő Ipaden is láthatók voltak a feladatok, melyek megoldását papíron kellett beadni. A képfelismerés jól ment, ezt követően az idézetek beazonosítása következett, ami már nehezebb volt. Az utolsó 20 percben vaktérképen kellett bejelölni helyeket, amely szintén ment, mert sokat gyakoroltunk rá. A félórás szünetben próbáltuk megtippelni hol hibáztunk, illetve energiát gyűjtöttünk a süteményekből és a frissítőkből. Izgatottan mentünk vissza az aulába, hogy meghallgassuk hogyan tovább.
A döntő második körébe csak a 6 legjobb csapat juthatott az első kör feladatai és a beadott esszére kapott pontok alapján. Az első három név kihirdetése után kicsit szomorúak voltunk, de mikor megtudtuk hogy ABC sorrendben történik a felolvasás, még bizakodtunk és nem hiába. A legjobbak között a mi csapatunk neve utolsóként hangzott el. Nagy volt az öröm, felkészítő tanárunk támogatott minket utolsó gondolataival, majd nekiláttunk az utolsó szakasznak. Mialatt egy-egy csapattag bemutatta ppt előadásával az esszét, addig a másik két tag vádbeszédet írt, melynek témája a Szovjetunió vagy Sztálin volt. Mikor én kerültem sorra a ppt-nk és az esszénk előadásában, féltem, hogy kifutok a 6 percből, de nem volt gond, úgy éreztem sikerült  legalább  úgy teljesítenem vagy még talán jobban, mint ahogy az osztályom előtt. Vádbeszédünket Tizedes Márk csapattársunk adta elő, szerintem ő is nagyon ügyes volt, pedig erre a feladattipusra készülni sem tudtunk. Csapatunk harmadik tagja Varga Levente, bár színpadon nem szerepelt, a feladatmegoldásokban sokat segített lexikális tudásával. A másik öt csapat között is volt kiemelkedő előadás, de volt ami nekem személy szerint nem tetszett.
A döntő második fordulóját követően svédasztalos ebéd következett, majd egy kortárs táncelőadás, Lappang a múlt-kór címmel, melyet a Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola egyik csoportja adott elő. Nagyon ügyesek voltak, teljesen átadták a Gulág szörnyűségeinek hangulatát. Ezután végre elérkeztünk az eredményhirdetéshez. Amikor elhangzott a hatodik-ötödik-negyedik helyezett csapat neve nagyon boldogok voltunk, hisz a “dobogóra” kerüléssel messze túlteljesítettük célunkat, ami az első hatba jutás volt. Kemény munkánk meghozta gyümölcsét, a második helyen végeztünk.
A nap folyamán újságírókkal, Gulág túlélők gyermekeivel beszélgettünk a témáról és magáról az emlékévről, remélve, hogy lesz még folytatás és újabb találkozás. Az esemény zárását követően  interjút kért tőlünk a Kossuth rádió és egy televízió is. Nagy elismerést jelent, hogy az eredményhirdetés után odajött hozzánk a zsűriből dr Bank Barbara történész, helyettes államtitkár asszony és dr. Bognár Zalán GULAG-kutató, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense, és hosszasan dícsérték a munkánkat. Ezúton is köszönjük nekik a szép szavakat, a verseny szervezőinek a színvonalas napot, támogatóinknak a biztatást és végül, de nem utolsó sorban Tóbiás Krisztina tanárnőnek a felkészítést!

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók