first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

A magyar kultúra napja alkalmából január 22-én a kastély új gyűjteményi kiállításai (Térkép és Népszuper) ingyenesen látogathatóak voltak. Ezt a lehetőséget használtuk ki és osztályfőnöki óra keretében megtekintettük azokat.

A térképészeti kiállítással kezdtük, ami a kastély felső szintjén több helyiségben látható. Itt megtudtuk, hogy a kastély egykori férfi tulajdonosainak kedvelt elfoglaltsága volt a katonáskodás, amihez a térképek ismerete nélkülözhetetlen. A korabeli térképeken kívül nagyon régi, különlegességnek számító darabokat is bemutattak. Nagyon részletesek, a mai szemmel furcsának tűnnek. Például a mohácsi csata is felkerült az egyik térképre. Több tároló kihúzható, megvilágított, így közelről tanulmányozhattuk a bennük rejlő kincseket.
A kupola alatti termet régi, rézből és egyéb értékes anyagokból készített geodéziai műszerekkel rendezték be. Ez a rész kifejezetten érdekelt minket, hiszen néhány tantárgy keretein belül hamarosan tanulni is fogjuk a földméréssel kapcsolatos dolgokat! A teodolit részeit és működését már most megfigyelhettük.
A Népszuper kiállítás egy rádiómárkáról kapta a nevét. Retro kiállításnak is nevezhetnék.  A kastély egyik oldalszárnyában található. Itt régebben, a XX. század vége felé családokat szállásoltak el, így nem volt nehéz lakásszerűen kialakítani. Akkori konyhát, férfi és női szobát rendeztek be sok-sok érdekes tárggyal, például a borotválkozáshoz használt eszközökkel, piperecikkekkel, érdemrendekkel, üveg- és porcelántárgyakkal. A legjobban a motorok és rádiók tetszettek!
Örülök, hogy sikerült megnéznünk mind a két kiállítást! Nagyon színvonalasnak találtam, sok új információt megtudtam és úgy gondolom, nagyon hasznosan töltöttük el az osztályfőnöki órát!

 


SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók