first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

„Isten újra szólt: ’’Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. {…} Isten megteremtette az embert, saját képmására….” Ter 1, 26. 27

Az edelényi Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola tanulói és tanárai 2015. szeptember 25-én püspöki liturgia keretében ünnepélyes ikonszentelésen vettek részt az edelényi Görögkatolikus templomban. Az ikon Szent János apostolt ábrázolja, aki az iskolánk védőszentje.  A mű Seres Tamás alkotása.

A teremtés könyvének első fejezetében található kijelentés Isten végtelen szeretetének és alázatosságának ad hangot. Az Egyház ezt istenképűségnek nevezi, ami nem más, mint kegyelmi ajándék, és Isten irgalmasságának a jele. Ez az istenképűség az eikon vagy ikon. A görög „eikon” szó képviseletet, képet, képmást jelent.

Ugyanakkor az ikon egy ablak a mennyországra is, ahogyan Pavel Florenszkíj fogalmaz. A keresztény embernek tehát, mint ikonnak, a mennyországot, azaz Istent kell megmutatnia a világ számára. Ezt mutatta meg Teológus Szent János is életével, evangéliumával egyaránt.

Ahogyan az ő ikonjának megfestője, Seres Tamás ikonfestő művész is kitért iskolánk diákjaihoz írt levelében, hogyha János apostol ikonjára tekintünk, jusson eszünkbe, hogy ő Jézus barátja volt. Ő volt a szeretett tanítvány, ahogy evangéliumában sokszor fogalmaz. Mesteréhez annyira ragaszkodott, hogy mikor már mindenki elszéledt, nagypénteken ő mégis a kereszt alatt maradt.

Nagyon fontos tehát, hogy meríteni tudjunk János apostol és evangélista példájából és evangéliumából, aki mindig Mesteréhez ragaszkodott. Ragaszkodjunk a mennyei Mesterhez, mert ha így teszünk mindig lesz támpont az életünkben és nem kell megrettennünk sem most a tanulás okozta kihívásoktól, sem később az élet más nehézségeitől sem. Soha ne felejtsük el, hogy ezzel az Atanáz püspök atya által megáldott ikonnal János evangélista is iskolánk kápolnájába költözött, hiszen minden ikon jelenvalóvá teszi azt a személyt, akit ábrázol. Ezért gyakran térjünk be hozzá. Kérjük János apostol közbenjárását, hogy mi magunk is részesüljünk abból a bölcsességből és szeretetből, amit ő is kapott.

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók