first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Megkezdődött a 2013/14-es tanév. Tudom, nem mondtam ezzel semmi újat, hiszen mind itt vagyunk újra az iskolában, és próbálunk visszazökkeni a dolgos hétköznapokba. Mindannyian egy kicsit öregebbek és talán bölcsebbek is lettünk az elmúlt évhez képest, s a szeptemberi iskolakezdésre teljes erővel, vadonatúj tervekkel és vágyakkal, testben és lélekben megerősödve érkeztünk meg.

 


Feltételezem, mindenkinek megvan a saját módszere arra, hogy felkészüljön a hosszú nyár utáni 10 hónapos időszakra. Az iskola néhány dolgozójának arra nyílt lehetősége, hogy augusztus első felében ún. lelkigyakorlaton vegyen részt Máriapócsón, a híres búcsújáró helyen. A lelkigyakorlat célja, hogy kiszakadjunk a mindennapokból, hogy félretegyük egy rövid időre a világi élet problémáit és a lelki vezető segítségével hitünk megerősítésén dolgozzunk.
A négy napos program vezetője Juhász Géza atya volt, aki a Miskolci Apostoli Exarchátus pasztorális helynöke (Múcsony), de megtisztelt minket jelenlétével dr. Orosz Atanáz püspök exarcha is.  Géza atya a lelkigyakorlat programját úgy állította össze, hogy mi, a résztvevők új megvilágításba tudjuk helyezni az Istennel és a minket körülvevő emberekkel való kapcsolatainkat. Mivel valamennyien különböző oktatási intézményekből érkeztünk (óvoda, általános iskola és középiskola), kiemelt szerepet kaptak az itt szerzett tapasztalataink és különböző élményeink. Lehetetlen lenne itt és ebben a formában mindent elmondani, ami velünk történt, de egy dolgot mindenképp szeretnék megosztani az olvasóval, a „minőségi idő” fogalmát.
Ott vagy, de mégsem vagy igazán jelen. Érezted már ezt, amikor a családoddal, barátaiddal töltöd az időt, vagy amikor a suliban vagy órán? Sokszor előfordul, hogy benne vagyunk egy eseményben, egy beszélgetésben, de igazából nem figyelünk a történésekre és a jelenlévőkre teljes mértékben, mert annyi minden más kavarog a fejünkben: mit kell még ma elintézni, hogy kellene eljutni valahová, miért nem tettünk meg valamit, vagy mi lenne, ha megtennénk azt és így tovább. Ez így nem jó. Mert mi történik akkor, ha éppen lemaradsz egy fontos pillanatról, egy mindent megvilágosító információról csak azért, mert máshol járnak a gondolataid? Meg kell tanulnunk tudatosan csak arra figyelni, ami éppen körülöttünk zajlik, és meg kell tanulnunk figyelni azokra, akik körülöttünk vannak. Ez lenne az igazi minőségi idő, amit úgy töltünk el másokkal, hogy valóban odafigyelünk rájuk és arra, amit mondanak.
Próbáld meg, hogy egy napot ennek a fogalomnak a szem előtt tartásával csinálsz végig. Hidd el, saját bőrödön tapasztalod majd, hogy a teljes odafigyeléssel tartalmasabbá válik a másokkal töltött idő.  

Gyarmatiné Vécsei Tímea

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók