first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Iskolánk a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kezelésében lévő Erzsébet-program „Mutasd meg településed Európának!” nyerteseként részt vehetett egy 5 napos brüsszeli utazáson 2013. június 23-27. között.

 

Az utazó csapat: Ésik Eszter, Fűzi Martin, Pusi Klaudia, Váradi Evelin Ilona 9. A. osztályos tanulók, Géber Tamás tanár.
Az öt napos utazás sűrű programja során egyrészt megmutatták magukat a pályázatban résztvevő összes diák és az Erzsébet-programot Brüsszelnek, másrészt megismerték az Európai Unió működését, és az uniós szervezeteknek otthont adó város nevezetességeit.    
A buszos utazás során átfogó képet kaptunk azokról a tájakról és városokról is, amelyek mellett elhaladtunk. Különösen a magyar vonatkozású helyek kaptak hangsúlyt, így a melki bencés apátság, Passau városa Gizella királyné sírjával vagy Albrecht Dürer emlékei Nürnbergben.
Az odautazást egy rövid kitérő szakította meg Németországban. A diákok együtt látogatást tettünk Marburg városában, ahol megtekintettük a Szent Erzsébet-templomot és megkoszorúzták a program névadójának, Árpád-házi Szent Erzsébetnek a sírját. Ezt követően a délutáni órákban érkezett meg a csoport Brüsszelbe.  
Az utazás fáradalmait a diákok aktív pihenéssel töltötték, ugyanis délután egy gyalogos idegenvezetés részesei voltunk. A helyi idegenvezetők bemutatták a város főbb nevezetességeit, köztük olyan, idehaza is ismert látványosságokat is, mint a házfalakra festett képregény figurák sokasága. A séta végcélja egy belvárosban található csokoládémúzeum volt, ahova nem vásárlási céllal érkezett a csoport, hanem azért, hogy megtekintsék az itt található csokoládé manufaktúrát.

A következő napon a csoporttal hivatalos látogatást tettünk az Európai Parlamentben. Ennek első részeként még csak turistaként fogadtak minket a látogatóközpontban, ahol megismerkedhettünk a Parlament működésével. A sűrű program következő része egy nemzetközi sajtótájékoztató volt, ahova az Európai Parlament hivatalos vendégeként kaptak meghívást a nyertesek. Az erről szóló hírt meg lehet tekinteni a Magyar Televízió videótárában.

Az Európai Parlamentben tett látogatást egy interaktív kiállítás megtekintése követte. A Parlamentáriumban mindent ki lehetett próbálni, miközben a gyerekek tovább ismerkedtek az Európai unió és az Európai Parlament működésével. A feszes programot követően egy kis pihenés várt a csoportra. A közeli Leopold parkban kóstolták meg a város egyik jellegzetes termékét, a sült krumplit, miközben kipihenték magukat. Délután újabb séta következett, ismét a belvárosban. A történelmi városközpontban egy kis szabad program várt a csoportra, mivel a diákok már nagyon vágytak arra, hogy maguk is felfedezhessék a várost. A hosszúra nyúlt napot egy kötetlen beszélgetés zárta, ahol egy meghívott vendéggel, Dajka Bélával beszélgethettek a fiatalok, aki kommunikációs szakemberként hosszú évek óta dolgozik Brüsszelben, az Európai Unió munkatársaként.  

Másnap a város újabb látnivalói kerültek sorra. A helyi tömegközlekedést használva jutottunk el a külvárosba, a Heysel-parkba. A látogatás első pontja a Mini Európa Park volt, ahol az Európai Unió tagállamai legnevezetesebb vagy leginkább jellegzetes épületeinek, építményeinek a kicsinyített mása tekinthető meg. Magyarországot a budapesti Széchenyi-fürdő kicsinyített mása képviselte.

Az Atomium meglátogatása előtt megint egy kis pihenés következett. Újabb brüsszeli jellegzetességet kóstolhattak meg a résztvevők: a tejszínhabos gofrit. Mivel a jelképes építmény az Atomium a Mini Európa Park fölé magasodik, kívülről már volt lehetőség megismerni, a belsejében is tettünk látogatást. A 100 méter magasságba emelkedő kilátóból tekintettek körbe a városon, többek között felfedezhetők voltak az alattuk elterülő park nemrég bejárt részei, az európai uniós városnegyed és a szomorú emlékezetű 1985-ös BEK döntő helyszínéül szolgáló heyseli futball stadion. Az Atomium minden egyes gömbjében más-más kiállítás késztette megállításra a diákokat. Hol az építmény történetét, hol pedig különböző fény- és hangjátékokat csodálhattak meg, miközben a gömböket összekötő folyosókban fantasztikus filmekbe illő hatások érték őket. A szállodába visszatérve már csak egy vacsora maradt hátra a brüsszeli programból, majd a csoport este elindult hazafelé.

Budapestre visszatérve még egy finom ebéd várt minket a Tulip Inn Budapest Millenium Hotelban. Az ebéd után elbúcsúztunk az új ismerőseinktől, barátainktól és élményekkel telve indultunk hazafelé, hogy a jó megérdemelt nyári szünet megkezdődjön.    


További képek a képgalériában.


Géber Tamás

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók