first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

2013. április 7-én a húsvéti ünnepek keretén belül a fényes hét első vasárnapján nagy megtiszteltetés érte az edelényi görög katolikus egyház közösségét hiszen a Kossuth rádió élőben közvetítette az ünnepi szentmisét.

Ezen a vasárnapon ünnepli az egyház Tamás apostol hitének megerősödését. A népnyelv az apostolt „hitetlen” Tamásnak nevezi. E köznyelvi szólásként is használatos megjelölés onnan ered, hogy az evangélium szerint Tamás kételkedett Jézus föltámadásában. Távol volt, amikor Jézus a halála után megjelent a tanítványoknak, és amikor a szemtanúk beszámoltak neki róla, azt mondta, csak akkor hiszi el a történteket, ha saját szemével és kezével győződik meg felőlük. Jézus 8 nap múlva ismét megjelent a tanítványoknak, s ekkor Tamás is jelen volt. A Mester felszólította, hogy nyúljon ujjaival a sebeibe, s Tamás úgy is tett. Meggyőződvén, hogy valóban keresztre feszített Mesterével áll szemben, visszatért a hite (Jn 20,24–29).

 

A szentmisét a helyi közösség lelki vezetője, Marincsák László paróchus-esperes úr végezte. A szentmisén fontos szerepet kapott az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola tanári kórusa. A szentmise keretén belül a kórus és az egyházi gyülekezet együtt végezte az éneklést Flaskó Attiláné igazgatónő-kórusvezető vezetésével.

 

A kórus 1997 óta működik, kezdetben diák énekarként működött, majd folyamatosan kibővült a gimnáziumban tanító pedagógusokkal. Ma már csak pedagógusok alkotják. Először 2005 decemberében énekeltek görög katolikus énekeket, amikor az edelényi görög katolikus templomban bemutatták a máriapócsi könnyező Szűzanya festményét, mely esemény meghatározó volt a későbbiekben. Fontos változás következett be az iskola életében, amikor 2011-ben átvette az iskola fenntartását a Miskolci Apostoli Exarchátus. Azóta folyamatosan előadnak görög katolikus énekeket, akathisztoszokat. Az iskola falain kívül az első nyilvános fellépésükre 2012. október 29-én Budapesten, a Művészetek Palotájában került sor, a Gálahangverseny elnevezésű rendezvény keretein belül.

 

A tagjai nemcsak az éneklésben működtek közre, hanem az Apostolok cselekedeteit is felolvasták, nevezetesen Kovács Lajos atya a gimnázium lelki vezetője.

 

A szentmise végeztével Marincsák László megköszönte a közreműködését, mert énekükkel emelkedettebbé és szebbé tették a szentmisét.

Géber Tamás

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók