first
  
last
 
 
start
stop

Kollégium

Együttműködést írt alá a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola

a Holt-Bódva természeti táj rekonstrukciójáról

 

A Holt-Bódva revitalizációs projekt alapvető célja a tájkép - a víztükör, a kert - történetiségében helyreállított, XIX. századi állapotának megidézése XXI. századi eszményekkel összhangban. Egy európai uniós program és pályázat alapján, a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) keretében 2009-ben, a tervezési szakasszal kezdődött a fejlesztés.

 

 

 

 

2010-ben a jogerős engedélyek megszerzése és a támogatási szerződés megkötése volt a feladat. A közbeszerzés útján kiválasztott kivitelező 2011 februárjában kezdhette meg az engedélyezett tervek alapján a munkát, amelynek befejezési határideje 2013 szeptembere.

 

A területet 2013. március 2-án mutatták be annak a nyílt napnak a keretében, amelyet az Új Széchenyi Tervhez kapcsolatosan rendeztek. A programot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség indította útjára a polgárok európai évének meghirdetése alkalmából. Ennek keretében lehetőség nyílott betekinteni a fejlesztések kulisszái mögé megmutatva, hogy az európai uniós tagságunk révén milyen eredményeket értünk el.

 

 

 

Az edelényi terület bemutatása alkalmából ellátogatott a fenntartó, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke Cselovszki Zoltán. Bejelentette az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskolával megkötött együttműködést, melynek értelmében a gimnázium diákjai gyakorlati órákon vehetnek részt, amelynek keretében gondozzák a területet. A holtág karbantartását szakcég végzi majd. A diákok madármegfigyelést is végezhetnek ezentúl, hiszen a korábbi iszapos, szemetes árok helyén egy új, nyílt vízfelület jött létre, amely kedvez a vízimadaraknak, így új fajok megjelenésére is számítanak a szakemberek. Mindezt Vörös Imre projektmenedzser közölte.

 

 

A területet immár hivatalosan is átadták. Tavasszal már azt várják, hogy az első virágos növények megjelenjenek. „ A rekonstrukció két és fél évig tartott. A kotrást megelőzte a több ezer növény és hüllő mentése. Ezeket az élőlényeket a munkálatok után visszatelepítették. A beruházás alatt a terület besorolása is változott, normál külterületből természetvédelmi terület lett.”- ismertette Vörös Imre.

Géber Tamás

SZIRÉN

Integrált könyvtári
rendszer

 

 

konyvtar@sztjg.hu

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Szent Gellért Pályázat

 

Nyitott pozíciók